Dita Xhuma

Disa njerëz falin namazin e drekës pas mbarimit të namazit të xhumasë

Në pyetjen e tij të dytë dëgjuesi Hamid thotë: Disa njerëz falin namazin e drekës pas mbarimit të namazit të xhumasë.Cili është mendimi juaj? Kush është gjykimi i legjislacionit islam për këtë veprim? Shejh Ibën Uthejmini (Allahu e mëshiroftë!): Po. Namazi i drekës pas namazit të xhumasë konsiderohet risi, risi e urrejtur. Nuk është legjimituar […]

Gjate hytbes bie zilja e telefonit, si duhet vepruar në këtë moment?

Gjate hytbes bie zilja e telefonit, si duhet vepruar në këtë moment? – Duhet të mbyllë telefonin për të mos i shqetësuar namazlijte dhe kjo lëvizje nuk përfshihet në shkujdesjen e ndaluar që përmendet në hadithin e Profetit (alejhi salatu ues selam) që thotë: “Kush prek (luan) me rërën (gjate hytbes), ai është shkujdesur”. [Muslimi] […]

Rëndësia e hytbes së xhumasë

Rëndësia e hytbes së xhumasë  Hytbja vazhdon të mbetet një nga mjetet më ndikuese në përhapjen e thirrjes Islame, për këtë arsye ajo zë një vend të veçantë në ndikimin e përhapjes së thirrjes dhe kumtimin e saj, që në kohën kur filloi të përhapej mesazhi muhamedan. Sekreti qëndron në faktin se hytbja është gjëja […]

Dita më e mirë e javës

Nga Ebu Hurejra radijAllahu anhu transmeton se i Dërguari i Allahut sal-lAllahu alejhi ue sel-lem ka thënë: “Dita më e mirë në të cilën ka lindur dielli është dita e xhuma. Në këtë ditë është krijuar Ademi alejhis-selam, këtë ditë ai u fut në xhenet, po këtë ditë u nxorr prej tij dhe nuk do […]

Vlerat e ditës së xhuma:

Vlerat e ditës së xhuma: Nuk ekzistojnë polemika mes dijetarëve se dita e xhuma është dita më e vlefshme e javës, madje është dita më e mirë në të cilën shkëlqejnë rrezet e diellit. Ebu Hurejra përcjell se i Dërguari i Allahut (SalAllahu alejhi ue selem) ka thënë: “Dita më e mirë në të cilën […]

A i lejohet punëtorit të shkojë në namazin me xhemat në orar të punës?

Një burrë ka një dyqan dhe një punëtor që punon në dyqanin e tij si shitës. Ditën e xhuma ky burrë shkon në xhami, e lë dyqanin hapur gjatë kohës së xhumasë dhe punëtori shet aty. A është e saktë kjo që bën ai? Shejkh Mesh’hur Hasen: Së pari ky punëtori a e ka detyrë […]

Gjykimi i Islamit per faljen e namazit të drekës pas namazit te xhumasë

Pyetja: Ne nje vend ka rreth tridhjete e pese xhami ne te cilat falet namazi i xhumase dhe pas perfundimit te tij namazfalesit falin namazin e drekes. A eshte e lejuar kjo apo jo? Pergjigjja: Ajo qe dihet nga feja (nga gjerat qe duhet ti dije cdo musliman) dhe nga dija sipas argumenteve eshte se […]