Kujtojeni here pas here te zotin e kotheres se bukes…

October 19, 2013

Kujtojeni here pas here te zotin e kotheres se bukes…

Ebi Burdeh bin Ebi Musa el Esh’arij, percjell Duke thene: Kur iu afrua vdekja Ebu Musa el Esh’ariut tha: Bijte e mi! Kujtojeni here pas here te zotin e kotheres se bukes.
Ebu Burdeh e pyeti: O babai im! Si eshte ndodhia e te zotit te kotheres se bukes? Ai tha: “Shume kohe me perpara, nje burre e kishte adhurar Allahun 70 vite dhe nuk zbriste ne qytet vetem se nje dite. Shejtani ia zbukuroi atij nje grua me te cilen qendroi 7 dite apo shtate net. Pas kesaj vepre, ai erdhi ne vete dhe doli qe aty i penduar. Sa here qe bente nje hap, e shoqeronte me nje sexhde (ne shenje pendimi). Nata e zuri ne nje vend te larte ku po prisnin 12 fukarenje. Ate e kapi lodhja dhe u fut bashke ne mesin e tyre. Nje murg, u dergonte cdo nate 12 kothere buke dhe i jepte gjithsecilit nga nje kothere. Ai erdhi dhe i dha gjithsecilit nga nje kothere dhe kur kaloi prane te penduarit, mendoi se eshte i varfer dhe i dha edhe atij nje kothere. Ai qe kishte mbetur pa kothere buke tha: Pse nuk me dhe mua? Ai tha: A me sheh se kam mbajtur dicka per veten time? Pyet nese i kam dhene dikujt dy kothere, ata thane jo. Ai tha: Vallahi nuk kam per te te dhene asnje kothere. I penduari mori kotheren qe ja kishte dhene dhe ia dha atij qe skishte mare dhe ne ate moment nderroi jete. Ebu Musa vazhdon duke thene: Atij iu peshuan 70 vite adhurime me 7 dite (amoraliteti), 7 ditet e mekatit peshuan me rende. Pastaj u vune ne peshoje 7 ditet (e mekatit) dhe kotherja e bukes, dhe ajo qe peshoi me rende ishte kotherja e bukes (te cilen ia kishte dhene fukarait). Ebu Musa u tha: Bijte e mi Kujtojeni here pas here te zotin e kotheres se bukes.”
[E percjell Ebu Bekr bin Ebi Shejbeh ne Musanef, ibn Xheuzi ne El Bir ue Sileh, imam el Makdesi ne librin e te penduarve. E ka saktesuar ibn Rexhebi dhe shume te tjere si fjale e Ebu Musa el Eshariut, ky transmetim eshte i sakte].

Perktheu:Fatjon Isufi

Loading...