Çfarë dallimi ka midis zotimit dhe betimit?

August 4, 2017

Pyetja e parë dhe e dytë nga fetvatë me nr. 17961.

Pyetja: Çfarë dallimi ka midis zotimit dhe betimit? Cila prej tyre është më e rëndë? Po në qoftë se dikush thotë: “Zotohem para Allahut që nuk e bëj më atë punë!” – e pastaj e bën përsëri. A konsiderohet kjo thyerje e betimit dhe a obligohet me shlyerje?
Përgjigjje: Nëse dikush thotë: “Zotohem para Allahut…, – apo thotë: “Betohem për Allahun… – ose thotë: Jap besën para Allahut se nuk do ta bëj më atë punë!” Të gjitha këto konsiderohen njësoj betime, dhe në rastin kur personi nuk e mban fjalën e dhënë obligohet me shlyerje të thyerjes së betimit. Allahu i Madhëruar thotë:

لَا يُؤَاخِذُكُمُ اللَّهُ بِاللَّغْوِ فِي أَيْمَانِكُمْ وَلَٰكِن يُؤَاخِذُكُم بِمَا عَقَّدتُّمُ الْأَيْمَانَ ۖ فَكَفَّارَتُهُ إِطْعَامُ عَشَرَةِ مَسَاكِينَ مِنْ أَوْسَطِ مَا تُطْعِمُونَ أَهْلِيكُمْ أَوْ كِسْوَتُهُمْ أَوْ تَحْرِيرُ رَقَبَةٍ ۖ فَمَن لَّمْ يَجِدْ فَصِيَامُ ثَلَاثَةِ أَيَّامٍ ۚ ذَٰلِكَ كَفَّارَةُ أَيْمَانِكُمْ إِذَا حَلَفْتُمْ

“Allahu nuk ju ndëshkon për betimin që e bëni pa qëllim por u ndëshkon për betimin e bërë me qëllim. Larja e gjynahut për thyerjen e betimit është ushqyerja e dhjetë të varfërve me mesataren e ushqimit të familjes suaj, ose t’i vishni ata, ose të lironi një skllav. Ai që nuk gjen mundësi për këto le të agjërojë tri ditë. Kjo është shlyerja për thyerjen e betimeve tuaja nëse betoheni.” El Maide: 89.

Komisioni i Përhershëm i Fetvave:

Abdul Aziz bin Baz

Abdullah bin Gudejan

Salih el Feuzan

Abdul Aziz Al esh Shejh

Bekr ebu Zejd

Përktheu: Edmond Ajdini

Loading...