Dita Xhuma

Hytbe – Haku i burrit

إن الحمد لله، نحمده ونستعينه ونستغفره، ونعوذ بالله من شرور أنفسنا، ومن سيئات أعمالنا من يهده الله فلا مضل له، ومن يضلل فلا هادي له، وأشهد أن لا إله إلا الله وحده لا شريك له، وأشهد أن محمدًا عبده ورسوله يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ اتَّقُواْ اللّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلاَ تَمُوتُنَّ إِلاَّ وَأَنتُم مُّسْلِمُونَ يَا أَيُّهَا […]

HYTBE: Sëmundja dhe Ilaçi – HIPOKRIZIA (Salih Taha Ebu Islam)

NIFAKU – HIPOKRIZIA Falënderimi i takon Allahut të Madhëruar! Atë e lavdërojmë dhe prej Tij ndihmë dhe falje kërkojmë! Me përulje shprehim pendesën për mëkatet tona! E lusim Allahun e Madhëruar të na ruajë nga ligësia e veteve tona e të na mbrojë nga pasojat e punëve tona të këqija! Atë që Allahu e udhëzon […]

Mirësitë e përkushtimit ndaj ditës së xhuma!

Mirësitë e përkushtimit ndaj ditës së xhuma! Përkushtimi ndaj xhumasë ka disa mirësi për të cilat ka njoftuar Profeti – alejhi selam, dhe sa më i madh të jetë përkushtimi aq më shumë mirësi ka. Prej këtyre mirësive veçojmë: 1 – Mirësia e atij që bashkon mes gusulit dhe shkuarjes herët në xhami. Ebu Hurejra […]

Mosrespektimi i ditës së festës dhe pasojat e saj!

Mosrespektimi i ditës së festës dhe pasojat e saj! Allahu i Madhëruar në Kuran thotë: ذَلِكَ وَمَنْ يُعَظِّمْ شَعَائِرَ اللَّهِ فَإِنَّهَا مِنْ تَقْوَى الْقُلُوبِ “Kush i madhëron shenjat e Allahut (shenjat dalluese të fesë së Tij), ajo është prej devotshmërisë së zemrave.”[1] Në lidhje me fjalën “shenjat e Allahut” Imam Kurtubiu – Allahu e mëshiroftë […]

Një festë në javë për përkujtimin e Allahut

Një festë javore të ligjësuar nga Allahu i Madhëruar për përkujtimin e Tij e gjejmë herët në mesin e besimtarëve. Gjurmët e para të këtij zakoni i hasim te hebrenjtë për të cilët Allahu thotë:  “Në të vërtetë, e shtuna u caktua (për përkujtimin e Allahut) për ata që patën kundërshtime në lidhje me të. […]

Si duhet të qëndrojmë gjatë hytbes?

Si duhet të qëndrojmë gjatë hytbes? Që hytbet të arrijnë qëllimin e tyre kërkohet prej besimtarëve të heshtin gjatë kohës që imami ligjëron, dhe të dëgjojnë me vëmendje fjalët e tij. Kjo porosi është përmendur në Kuran ku thuhet: “Kur të lexohet Kurani, dëgjojeni atë me vëmendje dhe heshtni, se ndoshta do të mëshiroheni!” Suretu […]

Emërtimi i ditës së xhuma dhe zanafilla e saj

Emërtimi i ditës së xhuma dhe zanafilla e saj. Emri [El-Xhumuah] në arabisht apo [E Xhuma] në shqip është emër Islam, sepse ky emër nuk ka qenë i njohur para Islamit. Emri i hershëm i xhumasë tek arabët ka qenë [El-Urubeh] siç është edhe emri [E Premte] te shqiptarët. Ensarët (siç quhen banorët myslimanë të […]

E Xhumaja është festa e muslimanëve

E Xhumaja është festa e muslimanëve. Ndarja e kohës në javë. Njësia më e vogël kryesore e matjes së kohës është dita. Shtatë të tilla përbëjnë një javë, pastaj të tjerat janë përsëritje e tyre ku nëpërmjet këtij cikli formohen muajt dhe vitet. Grupimi i ditëve në javë ka lidhje me një realitet të vjetër […]