• Mënyrat e faljes së namazit të teravisë

  • Adhurimi në muajin e Ramazanit!

  • Cili është gjykimi për urimin e ardhjes së muajit të Ramazanit?

  • Cili është gjykimi për ilaçet që përmbajnë përqindje alkooli?

Çfarë të bëjmë nëse ka mosmarrëveshje mes nesh?

Pyetja e gjashtë: Çfarë të bëjmë nëse ka mosmarrëveshje mes nesh? Përgjigja: Të kthehemi tek Libri i Allahut dhe suneti i saktë profetik, ashtu siç na ka porositur edhe Allahu i Lartësuar në Kuran ku thotë: ﴿فَإِنْ تَنَازَعْتُمْ فِي شَيْءٍ فَرُدُّوهُ إِلَى اللَّهِ وَالرَّسُولِ إِنْ كُنْتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ، ذَلِكَ خَيْرٌ وَأَحْسَنُ تَأْوِيلًا﴾  [النساء:59[ […]

A lejohet t’i japim përparësi fjalës së dikujt tjetër në vend të fjalës së Allahut?

Pyetje: A lejohet t’i japim përparësi fjalës së dikujt tjetër në vend të fjalës së Allahut dhe fjalës së të Dërguarit (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi të!)? Përgjigja: Jo, nuk lejohet t’i jepet përparësi fjalës së dikujt tjetër në vend të fjalës së Allahut dhe fjalës së të Dërguarit të Tij (sal-lAllahu alejhi […]

A është e mjaftueshme të marrim për bazë vetëm Kuranin pa i kushtuar rëndësi hadithit?

Pyetja: A është e mjaftueshme të marrim për bazë vetëm Kuranin pa i kushtuar rëndësi hadithit? Përgjigja: Jo, nuk është e mjaftueshme që të bazohemi vetëm në Kuran dhe të lihet mënjanë hadithi, pasi rëndësinë e sunetit e ka sqaruar vetë Allahu i Lartësuar duke thënë: ﴿وَأَنْزَلْنَا إِلَيْكَ الذِّكْرَ لِتُبَيِّنَ لِلنَّاسِ مَا نُزِّلَ إِلَيْهِمْ وَلَعَلَّهُمْ […]

Sa i rëndësishëm është zbatimi i haditheve të sakta?

Pyetja: Sa i rëndësishëm është zbatimi i haditheve të sakta? Përgjigja: Të zbatuarit e porosive të ardhura në hadithet e sakta është vaxhib (obligim), bazuar në fjalën e Allahut që thotë: ﴿ وَمَا آتَاكُمُ الرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَمَا نَهَاكُمْ عَنْهُ فَانْتَهُوا وَاتَّقُوا اللَّهَ، إِنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ﴾]  الحشر: 7] “Atë që ua jep (porosi) i Dërguari […]

Përse e ka zbritur Allahu Kuranin?

Pyetja: Përse e ka zbritur Allahu Kuranin? Përgjigja: Allahu i Madhëruar e zbriti Kuranin që të studiohet dhe të vihen në zbatim porositë që gjenden në të. Allahu i Lartësuar thotë: ﴿اتَّبِعُوا مَا أُنْزِلَ إِلَيْكُمْ مِنْ رَبِّكُمْ وَلَا تَتَّبِعُوا مِنْ دُونِهِ أَوْلِيَاءَ ﴾  [الأعراف: 3] “Ndiqeni atë që u është zbritur prej Zotit tuaj dhe […]

Çfarë duhet të themi që të pranohet lutja?

Çfarë duhet të themi që të pranohet lutja? I Dërguari i Allahut (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi të!)ka thënë: »ما أَصَابَ أَحَداً قَطُّ هَمٌّ وَلاَ حَزَنٌ فقال: اللهم إني عَبْدُكَ بن عبدك بن أَمَتِكَ، ناصيتي بِيَدِكَ، مَاضٍ في حُكْمُكَ، عَدْلٌ في قَضَاؤُكَ، أَسْأَلُكَ بِكُلِّ اسْمٍ هو لك، سَمَّيْتَ بِهِ نَفْسَكَ، أو عَلَّمْتَهُ أَحَداً […]

Heqja e aparaturave të vdekurit klinik!

Heqja e aparaturave të vdekurit klinik! Nëse i sëmuri mbahet gjallë me aparatura, ndërkohë që të gjitha funksionet e trurit të tij janë ndërprerë përfundimisht, merr frymë në mënyrë artificiale dhe rrahjet e zemrës janë artificiale, në këtë rast heqja e aparaturave është e ligjshme. Këtë fetva ka dhënë komisioni i jurisprudencës Islame dhe komisioni […]

A mund të shfaqet xhindi në formë njeriu? A kanë xhindët një formë reale?

Pyetje: A mund të shfaqet xhindi në formë njeriu? A kanë xhindët një formë reale? Përgjigje: Falënderimi i takon Allahut. Pyetja është e përbërë nga dy pjesë. 1 – A shfaqen xhindët në formën e njeriut? 2 – A kanë xhindët një formë reale? Në lidhje me pyetjen e parë, mund të thuhet: Së pari […]