Të Ndryshme

Shpjegimi i Librit të Teuhidit – 11

Trasmetohet nga të dy hadithi i Itbanit: فإنَّ الله حرَّم على النار مَن قال: “لا إله إلا الله” يبتغي بذلك وجه الله “Me të vërtetë që Allahu ja ka ndaluar Zjarrit ti prekë ata që thonë La ilahe il-lAllah duke pasur synim Fytyrën e Allahut.”[1] ______________________________________________________________________________ ‘Itbani’: është Itban ibnu Melik ibn Amër ibnul Axhlen […]

Shpjegimi i Librit të Teuhidit – 10

Trasmetohet nga Ubadetu ibnus Samit, radiAllahu anhu, se Profeti ﷺ ka thënë: من شهد أن لا إله إلا الله وأن محمداً عبده ورسوله، وأن عيسى عبد الله ورسوله، وكلمته ألقاها إلى مريم وروح منه، والجنة حق، والنار حق؛ أدخله الله الجنة على ما كان من العمل[1] “Ai i cili dëshmon se nuk meriton të adhurohet […]

Nxitimi në kryerjen e punëve të mira

Nxitimi në kryerjen e punëve të mira Pjesa e parë e hytbes إنَّ الحمدَ للهِ، نَحْمَدُهُ، ونستعينُهُ، ونستغفِرُهُ، ونعوذُ باللهِ مِنْ شرورِ أنفسِنَا وسيئاتِ أعمالِنَا، مَنْ يهدِ اللهُ فلاَ مُضِلَّ لَهُ، وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ، وأشهدُ أنْ لا إلهَ إِلَّا اللهُ وَحْدَهُ لَا شريكَ لَهُ، تَعْظِيمًا لِشَأْنِهِ، وأشهدُ أنَّ مُحَمَّدًا عبدُهُ ورسُولُهُ، وَخَلِيلُهُ – […]

Shpjegimi i Librit të Teuhidit – 9

Kapitulli: Vlera e Teuhidit dhe fshirja e gjynaheve për shkak të tij. Fjala e Allahut të Lartësuar: ﴿الَّذِينَ آمَنُوا وَلَمْ يَلْبِسُوا إِيمَانَهُم بِظُلْمٍ أُولَٰئِكَ لَهُمُ الْأَمْنُ وَهُم مُّهْتَدُونَ﴾ ‘Ata të cilët besuan dhe nuk e përzien Imanin e tyre me padrejtësi (shirk dhe gjynahe) do të kenë siguri të plotë nga çdo e keqe dhe […]

Punët më të dashura tek Allahu

Punët më të dashura tek Allahu   Pjesa parë e hytbes الْحَمْدُ لِلَّهِ نَحْمَدُهُ وَنَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا، وَمِنْ سَيِّئَاتِ أَعْمَالِنَا، مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلَا مُضِلَّ لَهُ، وَمَنْ يُضْلِلْ فَلَا هَادِيَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أَنْ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَحْدَهُ لَا شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ ﴿يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا […]

Shpjegimi i Librit të Teuhidit – 8

Transmetohet nga Muadh ibn Xhebel se ka thënë: كنت رديف النبي صلى الله عليه وسلم على حمار, فقال لي يا معاذ أتدري ما حق الله على العباد وما حق العباد على الله. قلت: الله ورسوله اعلم. قال: حق الله على العباد أن يعبدوه ولا يشركوا به شيئا وحق العباد على الله أن لا يعذب من […]

Shpjegimi i Librit të Teuhidit – 7

Ka thënë Ibn Mes’udi radiAllahu anhu: من أراد أن ينظر إلى وصية محمد صلى الله عليه وسلم التي عليها خاتمه فليقرأ قوله تعالى: ﴿قُلْ تَعَالَوْا أَتْلُ مَا حَرَّمَ رَبُّكُمْ عَلَيْكُمْ﴾ الأنعام:151 إلى قوله: ﴿وَأَنَّ هَذَا صِرَاطِي مُسْتَقِيمًا فَاتَّبِعُوهُ ۖ﴾ الأنعام:153  الآية[1][2]. ‘Ai i cili do të dijë si ka qenë Amaneti i fundit i Muhamedit […]

Shpjegimi i Librit të Teuhidit – 6

Fjala e Allahut të Lartësuar: قُلْ تَعَالَوْا أَتْلُ مَا حَرَّمَ رَبُّكُمْ عَلَيْكُمْ ۖ أَلَّا تُشْرِكُوا بِهِ شَيْئًا “Ejani t’ju tregoj se çfarë ka ndaluar Zoti juaj: Të mos adhuroni tjetër përveç Tij.” Surja El En’am: 151-153 [1] ‘Ejani’: afrohuni, hajdeni. ‘t’ju tregoj’: t’ju njoftoj, t’ju vë në dijeni. ‘ka ndaluar’: e ka bërë haram, e […]